A Venezia Villanegyedről

Az alábbiakban néhány gondolatot olvashatnak a Villanegyed eredeti koncepciójáról, amely részben megvalósult, részben viszont a befektetők feloldották az egységes beépítési módot, és ezáltal sokfajta épületfajta épült meg a területen az elmúlt 13 évben.

Eredetileg a beruházók döntése szerint a Venezia Villanegyed általuk értékesítési célból lakóházakkal és az AGORA Üzletházzal történő beépítésére az országos és a helyi építési szabályoknak maradéktalanul megfelelő, egységes építészeti arculatot képező, de mégis változatos épületeket eredményező tervcsomag alapján került volna sor.

A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar Lakóépülettervezési Tanszékének vezetője, Perényi Tamás DLA és Fülöp Gyula egyetemi adjunktus irányításával dolgozó építészcsoport a beépítési koncepció kidolgozásával 2007 januárjában megkezdte a komplex tervezést, felhasználva mind a hazai, mind a külföldi megvalósult lakónegyedek tapasztalatait.

Az egységes tervezés eredményeképpen mintegy 20 különböző lakóház-alapterv készült el az 1-4 lakásos épületekre, amelyeknek a részleges változtatásaival (például az épület tájolása, a tetősík hajlásszöge, a falburkolatok anyaga, az építménymagasság) oldható meg az összes lakótelek változatos, de mégis organikus egységet mutató beépítése.

Az alkalmazandó építészeti stílus leginkább meghatározó jegyei az összes lakás kertkapcsolatában, a telken belüli közös és intim területek egyensúlyában, a lakóépületek környezet-tudatos (a hőszigetelés tekintetében a passzív-házakhoz közelítő) megvalósítását is biztosító anyagfelhasználásban mutatkoznak meg.

A használatba vételi engedéllyel ellátott, a külső megjelenésüket, a kiépített kertet és kerti létesítményeket (térburkolatok, térvilágítás stb.) tekintve véglegesen megépített ún. emeltszintű szerkezetkész, beköltözhető lakóépületek kulcsrakész befejezése a lakások vevői által kiválasztott belső burkolatok, belső nyílászárók, fajanszok és szerelvények beépítésével valósult meg.

A villanegyed bejáratához legközelebb eső lakótömbben megkezdett és háromévesre tervezett beépítési program két-, három- és négylakásos bemutató-házak emeltszintű szerkezetkész megépítésével indult meg.